Produkcja wołowiny idzie w górę
Bruksela prognozuje, że produkcja netto wołowiny i cielęciny w Unii Europejskiej w 2015 roku wyniesie 7 mln 683 tys. ton i będzie o 1,8 proc. wyższa niż przed rokiem.
W 2016 r. wytwórczość tego gatunku mięsa zwiększy się prawdopodobnie o kolejne 0,6 proc. do 7 mln 731 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA. Z kolei w 2014 r. eksport mięsa wołowego z Unii wzrósł aż o 28,5 proc. (46 tys. ton), co wynikało z większego wywozu do Hongkongu, na Bałkany i Filipiny.
Czerwone i przetworzone mięso powoduje raka? Branża oburzona
Unijni eksporterzy zmuszeni zostali do szukania alternatywnych rynków zbytu po wprowadzeniu przez Rosję embarga. Jak prognozuje Komisja Europejska, wraz z dalszym utrzymaniem restrykcji, w 2015 r. kraje Wspólnoty mogą wyeksportować 219 tys. ton tego gatunku mięsa, czyli o 6 proc. więcej niż w 2014 r.
Uruchomiona została sprzedaż wołowiny do Turcji, która otworzyła kontyngent taryfowy dla Wspólnoty w wysokości 30 tys. ton. Ma on obowiązywać co najmniej do końca 2015 r. i być może zostanie przedłużony także w 2016 r.
W minionym roku wywóz żywca wołowego z Unii zwiększył się o 5,3 proc. i tym samym jego udział w eksporcie towarów z tego mięsa ogółem zwiększył się do 35,5 proc. Głównym odbiorcą bydła był Liban.
Kraje Wspólnoty zaimportowały natomiast przed rokiem 307 tys. ton wołowiny - o 1,2 proc. więcej niż w 2013 r. W 2015 r. dostawy do Wspólnoty spadną jednak o 2 proc. do 301 tys. ton.
W 2014 r. zwiększona podaż tego gatunku mięsa na rynku wspólnotowym, wpłynęła na odbudowę spożycia - o 1,2 proc. do 10,5 kilogramów na osobę. Wzrost zostanie utrzymany także w 2015 r. (1,3 proc. do 10,7 kg/osobę).