Po sporych spadkach cen żywca wołowego pod koniec 2022 r. odnotowano wzrost notowań. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,94 zł za kg, czyli o 3,6% więcej niż przed tygodniem.
Bydło ogółem pod koniec 2022 r. podrożało średnio o 3,6%. Foto_Remigiusz Kryszewski
Bydło rzeźne pod koniec 2022 r. po wielotygodniowych spadkach cen podrożało. Średnie notowania bydła ogółem wzrosły w ciągu tygodnia o 3,6%.
Krajowe ceny skupu bydła rzeźnego w dniach od 26 grudnia 2022 r. do 1 stycznia 2023 r. wzrosły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,94 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 3,6% wyższa niż przed tygodniem. Jednocześnie producenci uzyskiwali o 1,6% więcej niż przed miesiącem oraz o 15,3% niż przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,28 zł za kg. Notowania te były o 4,2% niższe niż przed tygodniem oraz o 6,8% niż przed miesiącem, a także o 13,5% wyższe niż przed rokiem.
- Przez większość czasu 2022 rok był świetnym dla hodowców i producentów bydła mięsnego. Odnotowaliśmy największy wzrost cen w historii, który średniorocznie wyniósł około 40% - mówi Jacek Zarzecki, prezes...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,91 zł za kg. Cena ta była o 1,9% wyższa niż przed tygodniem i o 2,1% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 12,2% droższe niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 2,7% do wartości 11,90 zł za kg. Cena ta była o 2,3% wyższa niż przed miesiącem oraz o 15% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,72 zł za kg, czyli o 0,2% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 3,4% niższa niż przed miesiącem, a także o 18,2% wyższa niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,62 zł za kg wagi żywej. Były one o 2,7% droższe niż przed tygodniem oraz o 2,6% niż przed miesiącem, a także o 18,9% niż przed rokiem.
Producenci za byczki w wieku od 8 do 4 tygodni w typie mlecznym otrzymywali średnio 806 zł za sztukę, a za byczki w typie mięsnym 1254 zł. Cena w typie mlecznym była o 8,6% wyższa niż przed tygodniem oraz o 9,6% niż przed rokiem. Z kolei w typie mięsnym o 10,1% i 26,2% wyższa niż odpowiednio przed tygodniem i przed rokiem.
W tym czasie średnia cena sprzedaży ćwierci z buhajków do 2 lat wynosiła 22,3 zł za kg, a ćwierci z krów rzeźnych 17,5 zł za kg.
W Unii Europejskiej średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 515,41 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 2416 zł.
Cena ta była o 0,3% wyższym niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem, a także o 19% niż przed rokiem.
Krajowa cena bydła tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 495,83 euro za 100 kg, co daje około 2324 zł. Było to o 4% mniej niż uzyskiwali producenci w Unii Europejskiej.