Mikotoksyny sprzężone – niebezpieczne dla zdrowia krów
Mechanizm obronny roślin polega na połączeniu mikotoksyn z cukrem, w wyniku czego powstają mikotoksyny sprzężone nazywane również maskowanymi, które stają się nietoksyczne. W układzie pokarmowym krowy zostają one odłączone od cukru i ponownie stają się toksyczne.
Odporność krów po spożyciu mikotoksyn obniża się, co zwiększa ich wrażliwość na infekcje. Równocześnie zmniejsza się efektywność szczepień i podawanych lekarstw, a zwierzęta stają się podatne na zachorowania chroniczne.
Dobre ubicie zwiększa jakość kiszonki
Ich negatywne działanie polega również na ograniczeniu strawności białka i włókna, zaburzeniu pracy żwacza oraz ograniczeniu wchłaniania składników pokarmowych.
Mikotoksyna z rodzaju Fusarium wywołuje także stan zapalny jelit, czego konsekwencją są biegunki. Natomiast mikotoksyna DON zakłóca absorpcję składników pokarmowych (glukozy i fruktozy), czego efektem jest słabszy wzrost zwierząt.
Z kolei budowa mikotoksyny Zearalenon jest bardzo podobna do hormonu żeńskiego, estrogenu i wpasowuje się w jego receptor. Efektem tego jest o 25 proc. mniejsza skuteczność krycia, zaburzenia owulacji, słabe dojrzewanie pęcherzyków i poronienia.
Substancje sprzężone stanowią 45 proc. z pośród mikotoksyn DON występujących w zbożach. Natomiast aż 58 proc. mikotoksyn ZEN to substancje połączone z cukrem.
Mikotoksyny sprzężone nie są wykrywane za pomocą konwencjonalnych metod analitycznych.