Krowy lubią melasowane wysłodki buraczane
Tegoroczna kampania buraczana już wystartowała. Wraz z nią rozpoczęła się produkcja wysłodków buraczanych, które odgrywają coraz większą rolę w żywieniu bydła mlecznego.
- Rozpoczęliśmy tegoroczną kampanię buraczaną. Już teraz wiemy, że będzie ona przeciętna ze względu na niską zawartość cukru w burakach. To jednak w żadnym stopniu nie wpłynie na towarzyszącą jej produkcję wysłodków buraczanych, która będzie na ubiegłorocznym poziomie - mówi Mirosław Ruszczyński z firmy Pfeifer & Langen Polska S.A i szczególną uwagę zwraca na melasowane wysłodki buraczane Tofi.
- Kampania buraczana już wystartowała
- W tym roku zawartość cukru w burakach jest niższa
- W procesie przerobu buraków cukrowych produkowane są melasowane wysłodki buraczane
- Melasowane wysłodki buraczane stanowią wysokowartościową paszę energetyczną
- Melasowane wysłodki buraczane nie zwiększają ryzyka wystąpienia u krów kwasicy żwacza
Cena mleka w sierpniu wzrosła. A produkcja?
Wysokoenergetyczna pasza
Melasowane wysłodki buraczane stanowią wysokowartościową paszę energetyczną.
Wysłodki są produkowane na bazie surowców uzyskiwanych w procesie przerobu buraków cukrowych.
Produkt ten jest przeznaczony głównie dla wysokowydajnych krów mlecznych, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na energię.
W melasowanych wysłodkach melasa stanowi dodatkowe źródło energii oraz znacznie poprawia smakowitość gotowej paszy.
Pektyny zawarte w wysłodkach buraczanych, w przeciwieństwie do skrobi pochodzącej z pasz zbożowych, nie zwiększają ryzyka wystąpienia u krów kwasicy żwacza.
TMR z ich udziałem z uwagi na dużą zawartość energii i słodki smak jest przez nie chętnie pobierany.
Ceny większości produktów mlecznych wzrosły
Tofi w okresie okołoporodowym
Melasowane wysłodki mogą być stosowane zwłaszcza w okresie okołoporodowym, w którym krowy mleczne charakteryzują się mniejszym apetytem. Dzięki nim pobranie suchej masy dawki pokarmowej może być większe, co pozytywnie wpływa na zdrowie zwierząt.
Melasowane wysłodki buraczane mogą być określane zarówno mianem paszy treściwej, z uwagi na wysoką zawartość energii jak i objętościowej, z racji ich działania na mikroflorę żwacza krów.
- Mam świadomość, że w tym roku hodowcy bydła i producenci mleka zebrali bardzo dużo pasz objętościowych oraz kiszonki z kukurydzy. Jednak zachęcam wszystkich do tego, aby w związku z tym nie rezygnowali ze stosowania w dawkach pokarmowych melasowanych wysłodków buraczanych. Stanowią one doskonały komponent energetyczny, który jest bezpieczny dla krów - mówi Mirosław Ruszczyński i dodaje:
- Jestem przekonany, że świadomi hodowcy niezależnie od wypełnienia silosów kukurydzą, nadal będą odpowiednio bilansować dawki TMR i stosować w nich wysłodki.
- Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)