Ceny skupu bydła rzeźnego w połowie października wzrosły. Bydło ogółem kosztowało ponad 10 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 0,7% wyższa niż przed tygodniem.
Bydło rzeźne w połowie października ponownie podrożało. Foto_Remigiusz Kryszewski
Ceny skupu bydła kolejny tydzień z rzędu wzrosły. Dostawcy w połowie października za bydło ogółem uzyskiwali średnio ponad 10 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 8 gr za kg więcej niż przed tygodniem.
Bydło rzeźne w dniach od 9 do 15 października w ciągu tygodnia podrożało o 0,7% do wartości 10,01 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 2,2% wyższa niż przed miesiącem i o 8% niższa niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,32 zł za kg. Notowania te były aż o 0,8% wyższe niż przed tygodniem oraz o 4,5% niż przed miesiącem. Cena ta była jednocześnie o 8,5% niższa niż przed rokiem.
Sommet de l’Élevage 2023 były wyjątkowe zarówno pod względem frekwencji zwiedzających i liczby wystawców prezentujących swoją ofertę, ale również obecności przedstawicieli świata polityki. Wydarzenie odbyło się w...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,01 zł za kg. Cena ta była o 0,6% wyższa niż przed tygodniem i o 4,7% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 6% tańsze niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 1% do wartości 10,90 zł za kg. Cena ta była o 5,7% wyższa niż przed miesiącem oraz o 5,8% niższa niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,24 zł za kg, czyli o 0,6% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,5% wyższa niż przed miesiącem, a także o 12,1% niższa niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,79 zł za kg wagi żywej. Były one o 1,2% droższe niż przed tygodniem oraz o 1,8% niż przed miesiącem. Producenci uzyskiwali jednocześnie o 5% mniej za ten żywiec niż przed rokiem.
Średnia cena zakupu byczków od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym wynosiła 826,64 zł za sztukę, a w typie mięsnym 1283,46 zł za sztukę.
Zakłady mięsne sprzedawały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat średnio po 20,95 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem, a także o 4% niższa niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ