Import wołowiny spada, eksport rośnie
Kraje Unii Europejskiej sprowadziły od stycznia do lipca w ekwiwalencie mięsa 188,1 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 1,1 proc. mniej niż przed rokiem.
Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii (79,3 tys. ton), Urugwaju (27,6 tys. ton) oraz z Argentyny (24,9 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA. Wymienione kraje do dostarczyły do Wspólnoty 70,1 proc. wołowiny. W omawianym okresie zaimportowano także 17,3 tys. ton mięsa z Australii, 14,8 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 7,2 tys. ton z Nowej Zelandii.
Wołowina wciąż droższa niż przed rokiem
Od stycznia do końca lipca kraje Wspólnoty wyeksportowały natomiast 331,3 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa) - o 6,2 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2014 r.
Wzrosły m.in. wysyłki do Libanu, Ghany, Bośni i Hercegowiny, Wybrzeża Kości Słoniowej, Norwegii, Macedonii, Izraela i na Filipiny. Spadła z kolei unijna sprzedaż do Hongkongu, Szwajcarii, Algierii, Libii i Angoli.
Od stycznia do lipca Wspólnota pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-61,6 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.