Handel mięsem oraz żywcem wołowym. Są najnowsze dane
Od stycznia do października 2015 roku kraje Unii Europejskiej sprowadziły 268,9 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 3,4 proc. mniej niż przed rokiem.
Najwięcej tego gatunku mięsa kupiono tradycyjnie w Brazylii (111,5 tys. ton), Urugwaju (38,9 tys. ton) oraz Argentynie (35,3 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA. Udział tych trzech państw w imporcie do Wspólnoty wyniósł 69,1 proc. W omawianym czasie 26,2 tys. ton wołowiny sprowadzono ponadto z Australii, a 20,7 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych.
W pierwszych dziesięciu miesiącach ub.r. kraje UE wyeksportowały natomiast 487,2 tys. ton towarów z tego segmentu, czyli o 6,4 proc. więcej niż w analogicznym czasie 2014 r. Wysyłki do Libanu, Ghany, Bośni i Hercegowiny oraz Wybrzeża Kości Słoniowej wzrosły odpowiednio o 32,7 proc. do 41,9 tys. ton, 10,1 proc. do 31,5 tys. ton, 18,6 proc. do 32,9 tys. ton oraz 27,3 proc. do 29,2 tys. ton.
Więcej towarów trafiło ponadto z Unii do Norwegii (169,4 proc. do 17,2 tys. ton), Macedonii (8,8% proc. do 10,4 tys. ton), Izraela (89,8 proc. do 12,9 tys. ton) oraz na Filipiny (68,7 proc. do 10,6 tys. ton).
Biorąc pod uwagę ujemny bilans (81 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) Unia była w tym czasie importerem netto.