Eksport polskiej wołowiny do Chin. Musimy się przygotować
W połowie czerwca okazało się, że polska wołowina z kością będzie mogła być eksportowana do Chin. Zakaz zniosła Chińska Generalna Administracja Celna (GACC).
Eksport jeszcze nie ruszył i póki co nie wiadomo, kiedy to nastąpi. Jak tłumaczy Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, na razie trwają ustalania dotyczące szczegółów w zakresie wzorów świadectw weterynaryjnych.
Jacek Zarzecki: o kryzysie na rynku bydła nie ma mowy
– Najważniejszą informacją jest zgoda Chin na import polskiej wołowiny. Teraz wszystko jest w rękach polskich eksporterów, którzy będą mogli przygotowywać ofertę na tamtejszy rynek – mówi prezes PZHiPBM dodając:
– Powinni oni mądrze wykorzystać ten czas do poznania chińskiego ryku. Dlatego na początku września organizujemy szkolenie w ramach Funduszu Promocji Mięsa Wołowego dla podmiotów, które chcą rozpocząć eksport. Uruchomimy również wirtualne biuro, które będzie kojarzyło partnerów z Chin z polskim firmami.
Zarzecki podkreśla również, ze w naszym przypadku dużą kartą przetargową będzie dobrostan zwierząt.
Polska pod względem dobrostanu jest bowiem wiodącym krajem w UE, o czym świadczy ponad 100 tys. wniosków o dopłaty złożonych przez hodowców spełniających jego zasady do końca czerwca br.
– Z pewnością będziemy to chcieli wykorzystać jako naszą przewagę konkurencyjną w stosunku do innych krajów Unii Europejskiej – podsumowuje Zarzecki.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)