Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że ceny bydła rzeźnego spadły w ciągu tygodnia o kolejne 2,1%. Tym samym producenci uzyskiwali za żywiec wołowy średnio 10,41 zł za kg wagi żywej.
Notowania bydła rzeźnego w czwartym tygodniu maja ponownie spadły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,41 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 2,1% mniej niż przed tygodniem.
Bydło rzeźne w dniach od 22 do 28 maja w ciągu tygodnia potaniało o kolejne 2,1% do wartości 10,41 zł za kg. Cena ta była o 4,2% niższa niż przed miesiącem i o 7,6% niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,77 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 4% wyższe niż przed tygodniem i o 4,1% niższe niż przed miesiącem, a także o 3,4% niż przed rokiem.
Gospodarz na 1 kg przyrostu masy ciała opasów zużywa średnio 2,8 kg paszy. Sprzedaje on buhaje w wadze 620-650 kg w wieku nawet 15 miesięcy. Dominik Pleśnierowicz z miejscowości Karolew w woj. łódzkim wraz z żoną Beatą zajmuje...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,98 zł za kg. Cena ta była o 3,1% niższa niż przed tygodniem i o 6,9% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 8,2% tańsze niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia potaniały o 4% do wartości 10,85 zł za kg. Cena ta była o 7,3% niższa niż przed miesiącem oraz o 8,7% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,58 zł za kg, czyli o 2,4% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 4,9% niższa niż przed miesiącem, a także o 13,3% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 11,24 zł za kg wagi żywej. Były one o 1,2% tańsze niż przed tygodniem oraz o 2,3% niż przed miesiącem. Producenci uzyskiwali jednocześnie o 2,1% mniej za ten żywiec niż przed rokiem.
W czwartym tygodniu maja ćwierci z buhajków do 2 lat kosztowały średnio 21,27 zł za kg, czyli o 2% więcej niż przed tygodniem. Z kolei ćwierci z krów rzeźnych kosztowały średnio 17,26 zł za kg i były o 4% tańsze niż przed tygodniem.
Byczki w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym kosztowały średnio 859 zł za sztukę i były o 5,5% droższe niż przed rokiem. Natomiast byczki w typie mięsnym kosztowały średnio 1307 zł i były o 10% droższe niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ