6. Forum Sektora Wołowiny już wkrótce
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego już po raz szósty organizuje Forum Sektora Wołowiny.
6. edycja Forum Sektora Wołowiny, która odbędzie się w dniach 2 - 3 grudnia 2019 r. w Hotelu Radisson Collection Hotel w Warszawie, jest współorganizowana przez Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych przy współpracy z Copa i Cogeca oraz Radą Sektora Wołowiny.
Hodowcy, producenci żywca wołowego, przedstawiciele ubojni, zakładów rozbioru, przedstawiciele administracji szczebla krajowego i samorządowego, przedstawiciele handlu, dostawcy produktów oraz usług dla przemysłu mięsnego, przedstawiciele świata nauki, branżowych stowarzyszeń, rządowych agencji i ośrodków doradztwa rolniczego spotkają się, aby rozmawiać o przyszłości sektora.
Wołowina i bydło mięsne potrzebują promocji
Tematem przewodnim tegorocznego Forum będzie "Wołowina przyjazna dla klimatu, ceniona przez konsumentów".
Organizatorzy zaplanowali pięć bloków tematycznych, z czego cztery są ściśle związane z wyzwaniami uczestników łańcucha dostaw wołowiny poczynając od hodowli poprzez produkcję żywca, produkcję mięsa wołowego, handel i dystrybucję aż po konsumenta oraz jeden blok specjalny szeroko ujmujący wyzwania stojące przed sektorem produkcji zwierzęcej w UE.
W dyskusji eksperci zastanowią się, w jakim stopniu WPR może pomóc polskiemu sektorowi wołowiny w osiąganiu przyjętej w roku 2018 strategii branżowej Polska Wołowina 2022, której celem jest zapewnienie trwałego i zrównoważonego rozwoju polskiego sektora wołowiny.
Kryzys z lutego br. nadwyrężył dobrą reputację polskiej wołowiny. Postulaty Rady Sektora Wołowiny sformułowane w celu zniwelowania ryzyka powtórzenia się podobnych przypadków w przyszłości zostały adresowane do rządu i wiele z nich jest realizowanych. Uczestniczący w forum goście będą rozważać, czy Polska jest liderem zmian w UE w zakresie uszczelniania systemu ubojów, wykrywania przypadków nielegalnego uboju oraz skali, w jakiej problem ten dotyczy innych krajów UE.
Bydło mięsne drożeje. To początek końca kryzysu?
Podczas kolejnego bloku tematycznego paneliści będą rozmawiać o innowacjach w przemyśle w zakresie zarządzania jakością kulinarną, systemach zachęt finansowych dla rolników do produkcji żywca wołowego o wyższej jakości kulinarnej mięsa, a także o nowych rozwiązaniach w zakresie obniżanie kosztów.
Ostatnia dyskusja będzie dotyczyła umowy Mercosur oraz brexitu. Analizie zostaną poddane konsekwencje zawieranych umów dla handlu międzynarodowego.
Tegoroczna edycja Forum stanie się także okazją do przeprowadzenia szerokiej dyskusji na temat przyszłości europejskiego sektora produkcji zwierzęcej, prowadzonej przez panel ekspercki pod nazwą #EUnitedAgri (European Union United Agri), którego pomysłodawcami i współorganizatorami jest Fundacja Polska Ziemia.
Wspólne działania, które rozpoczną się pod hasłem #responsebility, mają wykazać determinację rolników w podejmowaniu nowych wyzwań w zakresie dobrostanu zwierząt i ochrony klimatu. Ich zadaniem jest również skłonienia oponentów do tego, aby w swych wypowiedziach i działaniach kierowali się odpowiedzialnością.
Zwrot kosztów dla członków systemu QMP
Forum Sektora Wołowiny to konferencja o międzynarodowym charakterze, podczas której każdego roku biorą udział przedstawiciele różnych krajów europejskich, funkcjonujących tam spółdzielni rolniczych oraz organizacji producenckich, czy przedstawicieli międzynarodowej administracji publicznej.
W ubiegłorocznej edycji udział wzięli między innymi Peka Pesonen Sekretarz Generalny Copa, Bernd Wirtz z Rady Doradczej German Meat, Jean-Pierre Fleury przewodniczący Grupy Roboczej ds. wołowiny i cielęciny COPA-COGECA, Joaquim Vila urzędnik Komisji Europejskiej, Christian Jochum przewodniczący Grupy Dialogu Społecznego KE Jakość i Promocja.
Więcej informacji o 6. Forum Sektora Wołowiny znajdziesz TUTAJ.
- Książki warte polecenia: Sygnały racic|Choroby bydła - podstawy diagnostyki i terapii |Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)