Modernizacja Cukrowni w Środzie Wielkopolskiej
Zwiększone moce produkcyjne i znaczące ograniczenie zużycie energii to główne efekty modernizacji Cukrowni w Środzie Wielkopolskiej. Obiekt stał się teraz jedną z najnowocześniejszych i najbardziej przyjaznych środowisku cukrowni w Europie. Inwestycja kosztowała ponad 260 mln złotych i jest jednym z elementów przyjętej przez firmę strategii 2020. Wartość inwestycji planowanych przez Grupę Pfeifer & Langen w Polsce na lata 2017-2019 wyniesie ponad 400 mln zł.
Modernizacja zakładu w Środzie Wielkopolskiej to kluczowy element wieloletniego planu inwestycyjnego przyjętego przez spółkę Pfeifer & Langen. Dzięki nowej infrastrukturze cukrownia może przerabiać 12 tys. ton buraków na dobę, co pozwala na produkowanie 250 000 ton cukru rocznie przy bardzo niskim zużyciu energii.
Nauka u najlepszych
W kolejnym etapie planowanej rozbudowy zakład w Środzie Wielkopolskiej zostanie wyposażony m.in. w nowoczesną pakownię, wydajną halę spedycyjną z ośmioma rampami załadunkowymi oraz w pełni zautomatyzowany magazyn wysokiego składowania - pierwszy w branży w tej części Europy. To wszystko usprawni realizację strategicznego celu firmy, jakim jest dostarczenie na terenie Polski, Europy zachodniej i południowej najwyższej jakości cukru białego oraz szerokiej gamy nowatorskich, niekonwencjonalnych produktów cukrowych.
- Dzięki unowocześnieniu cukrowni w Środzie Wielkopolskiej nie tylko podnosimy swoją atrakcyjność na europejskim rynku, ale również zacieśniamy współpracę z lokalnymi rolnikami - podkreśla prezes zarządu Pfeifer & Langen Polska dr Roman Kubiak. - Poza tym tworzymy nowe miejsca pracy, znajdujemy kolejnych partnerów wśród przedsiębiorców w Środzie i całej Wielkopolsce. Zyska na tym cały nasz region - dodaje. Chciałbym zwrócić uwagę, że w tworzenie i następnie wdrażanie projektów przebudowy byli w znacznym stopniu zaangażowani nasi pracownicy, którzy wykazali się entuzjazmem, nieszablonowym podejściem i dużym zdeterminowaniem podczas całego procesu.
Burak cukrowy: europejscy plantatorzy żądają reakcji
- Modernizacja cukrowni to nasza odpowiedź na nowe warunki, które stawia rynek. Unowocześniony zakład pozwoli nam znacząco obniżyć koszty, zintensyfikować i spolaryzować produkcję oraz dynamicznie wykorzystać efekt skali - mówi Piotr Janiec Członek Zarządu Pfeifer & Langen.
Pfeifer & Langen Polska w swoich cukrowniach w Wielkopolsce zatrudnia ponad sześćset osób współpracując z pół tysiącem lokalnych firm i usługodawców. Współpracuje też z ponad pięcioma tysiącami wielkopolskich plantatorów. Spółka posiada ponad 25 proc. udziałów w polskim rynku cukrowniczym i dysponuje czterema cukrowniami: w Środzie Wielkopolskiej, Gostyniu, Miejskiej Górce oraz Glinojecku. W ciągu roku zakłady należące do Pfeifer & Langen produkują ponad 600 tys. ton cukru.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś