Hodowcy sami powodują problemy w rozrodzie macior

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
13-03-2017,8:00 Aktualizacja: 13-03-2017,10:46
A A A

Stado podstawowe, które jest nieumiejętnie zarządzane ma problemy z płodnością. To właśnie złe postępowanie z maciorami w okresie od odsadzenia do krycia jest w 80 proc. winne słabszym wynikom w rozrodzie.

Żywienie macior w okresie inseminacji, organizacja rozrodu i sektor krycia. To główne tematy Akademii A’Locha, która w lutym odbyła się w Powidzu w woj. wielkopolskim. Na udaną reprodukcję wpływa wiele czynników, m.in. układ sektora inseminacyjnego, właściwy pobór nasienia, jego jakość i przechowywanie, technika inseminacji, prawidłowe żywienie od odsadzenia i po pokryciu, masa ciała oraz przede wszystkim odpowiednie zarządzanie.

cena tuczników w Niemczech, trzoda chlewna

Tuczniki w Niemczech podrożały o 3 centy

Cena tuczników w Niemczech w ubiegłym tygodniu wzrosła o 2 centy. Podobne trendy zanotowano w Hiszpanii, Holandii, Belgii, Austrii oraz Irlandii. W bieżącym tygodniu niemiecka cena wzrosła o kolejne 3 centy do wysokości 1,57 euro za kg wagi...

- Najlepszy sektor inseminacji składa się z indywidualnych boksów z łatwym otwarciem i zamknięciem. Jedna lampa przypada na trzy lochy. Umieszcza się ją z przodu samic, ale nie nad ich karkiem. Natężenie światła wynosi od minimum 100 do nawet 300 luxów z przodu loch - mówił Krzysztof Świątek, specjalista ds. technologiczno-inwestycyjnych De Heus.

- Hodowcy powinni także czyścic lampy po to, aby nie zmniejszać natężenia światła a jeśli jest to możliwe wykorzystać światło naturalne, które może trafiać do chlewni przez okna oraz świetliki - dodał Krzysztof Świątek.

Inseminacja powinna nastąpić około 100 godzin po odsadzeniu, najlepiej zawsze w ten sam dzień, na przykład w każdy wtorek o jak najwcześniejszej porze, np. o 7 rano. Kilka dni przed odsadzeniem zalecane jest obniżenie ilości paszy na porodówce, co ograniczy produkcję mleka przez maciory. Natomiast w dniu oddzielenia prosiąt od loch tym drugim warto zastosować głodówkę do momentu przejścia na sektor krycia, pamiętając o zapewnieniu im ciągłego dostępu do świeżej i czystej wody.

prosięta, ceny prosiąt, tuczniki, żywiec wieprzowy

Prosięta są coraz droższe. Duńczycy zacierają ręce

Ceny prosiąt w Unii Europejskiej w ciągu ostatnich trzech miesięcy znacząco wzrosły bo aż o 11 euro - informują analitycy Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Pod koniec lutego wyniosły one 54 euro za sztukę tj....

- Prawidłowe żywienie polega na odżywianiu do woli i flushingowaniu pięć dni przed inseminacją około ok. 3-4 kg dodatkowej paszy dziennie. Jest ona potrzebna do zniwelowania negatywnego bilansu energetycznego. Flushing loszek i młodszych loch przynosi wymierne korzyści w postaci większej liczby urodzonych prosiąt - mówił Grzegorz Pyda, specjalista ds. trzody chlewnej De Heus, członek grupy A’locha, wspierającej hodowców w zakresie zarządzania stadem podstawowym.

Akademia A’Locha to jedyne takie przedsięwzięcie w Polsce. Skierowane jest ono do osób, które chcą rozwijać hodowlę i poprawiać jej wyniki ekonomiczne. Za zaplecze merytoryczne wykładów odpowiada specjalnie stworzona grupa specjalistów w zakresie zarządzania stadem podstawowym, która spotyka się z hodowcami na warsztatach oraz podczas wizyt.

Poleć
Udostępnij