Cukrownia Kruszwica rozpoczęła produkcję

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-10-2015,10:10 Aktualizacja: 06-10-2015,22:20
A A A

Cukrownia w Kruszwicy (woj. kujawsko-pomorskie), należąca do Krajowej Spółki Cukrowej (KSC), zaczęła kampanię produkcyjną. Jednocześnie oddano do eksploatacji duży i wysoko wydajny piec do wypalania wapna, wykorzystywanego w procesie produkcji.

Marek Spuz vel Szpos, prezes KSC zapowiedział, że spółka w kampanii 20015/2016 planuje skupić prawie 4 mln t buraków od ponad 15 tys. plantatorów oraz wyprodukować ok. 580 tys. ton cukru. Lech Sobecki, dyrektor Cukrowni Kruszwica poinformował, że zakład planuje w tej kampanii wyprodukować ok. 100 tys. t cukru.

Przygotuj plantację buraków cukrowych do zbioru

Rozpoczęły się zbiory buraków cukrowych. Aby wykopki przebiegły bez przeszkód, konieczne może być wcześniejsze przygotowanie plantacji. Obowiązkowe jest wyraźne oznaczenie trwałych przeszkód obecnych na polu. Jest to...

Nowy piec wapienny o pojemności 300 m sześc. - według KSC - jest największym w polskim cukrownictwie. Pozwala na produkcję wapna nie tylko przy przerobie 9-10 tys. t buraków na dobę, ale i większym. Dzięki niemu będzie zużywane mniej kamienia wapiennego i koksu do wypalania wapna, poprawi się też jakość produkowanego cukru. Inwestycja kosztowała 7 mln zł.

Poprzedni piec, wybudowany w 1983 r., miał pojemność 129 m sześc. Można z niego było uzyskać maksymalnie do 80 proc. wapna potrzebnego do produkcji przy przerobie do 9 tys. t buraków. Pozostała część wapna była dostarczana z innych oddziałów KSC.

Krajowa Spółka Akcyjna powstała powstała w 2002 r. W jej skład wchodzi siedem cukrowni w pięciu województwach: Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło i Werbkowice, które przerabiają łącznie około 5 mln t buraków, uprawianych na ponad 77 tys. ha.

KSC jest największym producentem cukru w Polsce i ósmym na świecie, który jest sprzedawany pod marką Polski Cukier i markami klientów, w tym sieci handlowych. Cukier eksportowany jest do krajów Unii Europejskiej, ale też do Algierii, Egiptu, Izraela, Kazachstanu, Libanu, Nigerii, Omanu, Rosji i Syrii.

Poza Polskę trafia również wytwarzana w spółce melasa, wykorzystywana m.in. przez branżę spirytusową. Odbiorcami są takie kraje jak Finlandia, Norwegia, Szwecja i USA.

Tradycje cukrowni Kruszwica sięgają początki lat 90. XIX w., kiedy pobudowano pierwsze obiekty, zainstalowano urządzenia i doprowadzono kolej wąskotorową. Wówczas kampania cukrownicza trwała sześć tygodni i przerabiano 157 kwintali buraków, z których wytwarzano tzw. cukier żółty.

W kampanii 2009/2010 po raz pierwszy w historii kruszwickiej cukrowni wyprodukowano ponad 100 tys. t cukru. W latach 2004-2014 zrealizowano inwestycje za 276 mln zł, które trzykrotnie zwiększyły dobowe moce przerobowe.

Poleć
Udostępnij