Bayer odkrył nową cząsteczkę herbicydu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (ala) | redakcja@agropolska.pl
18-02-2020,12:50 Aktualizacja: 18-02-2020,13:23
A A A
Podczas międzynarodowej telekonferencji, która miała miejsce 13 lutego, firma Bayer przedstawiła najważniejsze rozwiązania, nad którymi obecnie pracuje jej Dział Badań i Rozwoju w zakresie rolnictwa. Mają one posłużyć rozwojowi zrównoważonej produkcji rolnej. 
 
Firma znajduje się na drugim z czterech etapów prac nad nową molekułą herbicydu, stosowanego powschodowo do zwalczania szerokiej gamy chwastów. Jak dotąd wykazano, że efektywnie kontroluje zachwaszczenie, w tym uodpornionych gatunków traw.
 
Bayer, nowości firmy Bayer na 2020 rok, nowe odmiany kukurydzy Dekalb, nowe odmiany warzyw, nowe herbicydy, ochrona zbóż

Nowości firmy Bayer na 2020 rok

Tegoroczną ofertę firmy Bayer wzbogaci kilka nowych produktów do ochrony zbóż oraz upraw sadowniczych, a także nowe odmiany kukurydzy i warzyw. Koncern zamierza też upowszechniać stosowanie w Polsce aplikacji umożliwiającej...
„Odkrycie nowej molekuły wskazuje na postęp prac w ramach długookresowego założenia firmy mówiącego o przeznaczeniu w ciągu najbliższej dekady ok. 5 mld euro na poszukiwanie dodatkowych sposobów walki z zachwaszczeniem” - czytamy w komunikacie wydanym po konferencji. 
 
Chodzi o poszukiwanie cząsteczek o nowym sposobie działania, by ograniczyć zjawisko uodparniania się chwastów, ale też takich, które przyczynią się do upowszechnienia uprawy uproszczonej, sprzyjającej sekwestracji węgla. Stąd program badań nad nową molekułą będzie wspierany programem odkrywczym, który pomorze zidentyfikować i rozwinąć cechę roślin odpowiedzialną za przekazywanie tolerancji na ten herbicyd. 
 
Bayer pracuje też nad odmianą krótkosłomej kukurydzy, która, jak informuje, jest o kilka stóp (stopa = 30,5 cm) krótsza od obecnych odmian. Jej uprawa ma ułatwić aplikację nawozów oraz środków ochrony roślin w trakcie sezonu wegetacyjnego. Bayer wskazuje, że niektóre odmiany krótkosłomej kukurydzy mogą być uprawiane w większej obsadzie niż odmiany tradycyjne, co pomoże zwiększyć produkcję z hektara, przy lepszym wykorzystaniu wody. Niższe rośliny są też odporniejsze na wyleganie. 
 
Bayer, konferencja w Monheim, Liam Condon, przyszłość rolnictwa, rolnictwo zrównoważone, dział Crop Science, innowacje

Bayer o przyszłości rolnictwa. Prelegenci i uczestnicy z 40 krajów świata

Bayer angażuje się w tworzenie bardziej zrównoważonego systemu produkcji żywności. W ramach tej aktywności firma zorganizowała w Monheim (Niemcy) między 30 września i 2 października spotkanie, którego celem było nawiązanie dyskusji...
Wiosną tego roku, w Stanach Zjednoczonych, należy spodziewać się wprowadzenia technologii XtendFlex. To poszerzona wersja technologii Roundup Ready 2 Xtend, która obejmuje odmiany soi tolerancyjne na stosowanie dwóch substancji czynnych (glifosat i dikamba). W technologii XtendFlex, soja zyskała dodatkową odporność na glufosynat. 
 
Oprócz oferty odmian i środków ochrony roślin, Bayer rozwija także rozwiązania cyfrowe dla rolnictwa. Mowa o platformie cyfrowej - Climate FieldView, która umożliwia gromadzenie danych nt. uprawy i podejmowanie na ich podstawie bardziej precyzyjnych decyzji. 
 
Innowacje firmy Bayer mają prowadzić do większej produkcji z hektara i redukcji wpływu rolnictwa na środowisko. - Bayer stara się rozwiązywać niektóre z najtrudniejszych wyzwań przed jakimi stoi świat. W rolnictwie oznacza to pomoc w wykarmieniu ludzi, żeby nie było głodu na świecie - mówił Liam Condon, członek zarządu firmy Bayer oraz prezes Działu Crop Science. - Rolnicy, bez względu na wielkość prowadzonej działalności potrzebują innowacji, nie tylko po to, by móc zapewnić odpowiednią ilość wartościowej żywności, ale także po to, by produkować ją w sposób zrównoważony z poszanowaniem zasobów naszej planety - dodał. Na badania i rozwój w dziale Crop Science, firma Bayer przeznacza rocznie 2,3 mld euro. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poleć
Udostępnij