Nadchodzące wydarzenia

Szkolenie pn. Innowacyjne rozwiązania produkcji rolnej metodami ekologicznymi na przykładzie uprawy lucerny siewnej i zbóż o raz chowu bydła ras mięsnych w Barzkowicach 2017

Data rozpoczęcia: 2017-02-13
Data zakończenia: 2017-02-13
Miejscowość: Barzkowice
Organizator: Zachodniopomorska Izba Rolnicza
Województwo: zachodniopomorskie

Zachodniopomorska Izba Rolnicza zaprasza 13 lutego 2017 roku na szkolenie dla producentów rolnych z woj. zachodniopomorskiego zainteresowanych towarową produkcją surowców z certyfikatem ekologicznym, które odbędzie się w siedzibie ODR Barzkowice.

Tytuł szkolenia: Innowacyjne rozwiązania produkcji rolnej metodami ekologicznymi na przykładzie uprawy lucerny siewnej i zbóż o raz chowu bydła ras mięsnych.

Część ogólna:

10.00. – 10.15. Powitanie gości i wprowadzenie – Adam Kalinowski, dyrektor ODR, Beata Gardygajło, specjalista ds. ekologii

10.15. – 10.45. Procedura przywracania certyfikacji ekologicznej i skracania okresu konwersji – przedstawiciel WIJHARS.

10.45 – 11.15. Aktualne informacje o zasadach konwersji gospodarstw lub ich części na produkcję ekologiczną – Jan Golba, dyrektor ds., certyfikacji, AgroBioTest Sp. z o. o. Warszawa

11.15. – 12.00. Przerwa kawowa

Część o lucernie i zbożach ekologicznych

12.00. – 12.30. Rynek lucerny ekologicznej i zbóż ekologicznych w Unii Europejskiej: popyt, ceny, kierunki eksportu, formuły produktowe – Jacek Stasiak, przedstawiciel AG Feeding Sp. z o. o.

12.30. – 13.00. Możliwości zasilania zbóż ekologicznych i lucerników nawozami dopuszczonymi do stosowania w rolnictwie ekologicznym – Elwira Kowalska, przedstawiciel NaturalCrop Poland Sp. z o. o.

13.00. – 13.15. Wystąpienia rolników z woj. zachodniopomorskiego, którzy mają już doświadczenia w produkcji lucerny i/lub zbóż ekologicznych.

Część o chowie i kontraktacji bydła ras mięsnych

13.15. – 14.00. Rozwój chowu bydła ras mięsnych w regionie pod kątem stworzenia oferty handlowej mięsa kulinarnego z certyfikatem bio z przeznaczeniem na eksport i na rynek krajowy - D. Wojtyla, S. Podsiadło, przedstawiciele ubojni bydła i owiec „Delicjusz” z Kłodzina, gm. Przelewice.

Wystąpienia końcowe:

14.00. – 14.20. Informacja o planowanym grupowym wyjeździe studialnym do francuskiej spółdzielni wyspecjalizowanej w produkcji i przemysłowym konserwowaniu lucerny (Coopedom Bretagne) i do gospodarstw prowadzących ekologiczny chów bydła i owiec (grupa Bretagne Viande Bio) – Bogusław Barański, przedstawiciel handlowy firmy AG Feeding Sp.z o. o. na rynki zagraniczne.

14.20. – 14.30. Podsumowanie spotkania - Adam Kalinowski, dyrektor ODR, Beata Gardygajło, specjalista ds. ekologii

14.30. Obiad

Preferowany udział w spotkaniu dużych gospodarstw powyżej 100 ha

Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie www.zir.pl