Na Podlasiu powstaje centrum technologii rolno-spożywczej
Jak przetwarzać żywność we własnym gospodarstwie, by czerpać z tego dodatkowe dochody - tego ma uczyć rolników powstające w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczej.
Od środy formalnie wszystkie wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego w Polsce przeszły w zarząd ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi. Dotychczas podlegały samorządom województw.
Centrum w Szepietowie powstaje dzięki pieniądzom przyznanym tej placówce w 2015 i w 2016 r. przez ministerstwo rolnictwa. Powstają obiekty, w których mają się znaleźć cztery nowoczesne linie technologiczne do przetwórstwa mięsa, mleka oraz owoców: na susz i na soki - poinformował Grzegorz Mikołajczyk, dyrektor PODR w Szepietowie.
Na Podlasiu mają miliony złotych na OZE
Resort przekazał dotychczas na ten cel 2,8 mln zł. Kończy się budowa obiektu, trwa część przetargów na wyposażenie, kolejne będą ogłaszane w najbliższych dniach.
- Wszystko ma być gotowe do końca 2016 roku - poinformował Jerzy Leszczyński, marszałek województwa podlaskiego. Podkreślił, że centrum będzie w praktyce edukować wszystkich zainteresowanych, głównie rolników prowadzących mniejsze gospodarstwa i szukających dodatkowych źródeł dochodu, jak można przetwarzać tradycyjne produkty rolne, które mają w swoich gospodarstwach bez produkcji przemysłowej i przemysłowych dodatków.
Marszałek mówi, że w Podlaskiem jest - obok wielu specjalistycznych dużych gospodarstw nastawionych na produkcję mleka - także wiele drobniejszych gospodarstw, które muszą szukać alternatywnych sposobów na rozwój i funkcjonowanie. Centrum ma im pomóc w poznaniu nowych technologii w przetwórstwie, które mogliby wdrożyć.
- Nie jest to proste, ale trzeba się tego podejmować - powiedział Leszczyński o pomocy rolnikom w szukaniu alternatywnych źródeł dochodu w gospodarstwach. Dodał, że Podlaskie ma sukcesy w produkcji żywności tradycyjnej, ale trzeba dalej wspierać lokalną, zdrową, tradycyjną żywność i promować, bo służy to całemu regionowi.