Krajowe wina po raz pierwszy dostępne w wielkiej sieci handlowej
Polskie wina z krakowskiej Winnicy Srebrna Góra znalazły się w ofercie znanej sieci handlowej. Jak zaznaczają przedstawiciele winnicy, to pierwszy przypadek na naszym rynku.
Jesień w Lidlu stoi pod znakiem win. W ofercie znajdują się wina francuskie oraz węgierskie oraz - po raz pierwszy - wina z Polski, wyprodukowane w krakowskiej winnicy. To największa polska winnica położonej malowniczo na stokach Srebrnej Góry w dolinie Wisły.
Na Podkarpaciu winobranie znów zapowiada się dobrze
Specjalnie dla Lidla winnica wypuściła wino o wdzięcznej nazwie Polka. Dedykowane jest ono kobietom, bo - według badań - 58 proc. osób deklarujących picie wina w ostatnim roku to panie.
- Analizując wyniki badań zdecydowaliśmy się wykreować kompozycje smakowe dedykowane kobietom. Polka jest przyjemna, zbalansowana i łagodna w smaku, choć niepozbawiona charakteru - mówi Mirosław Jaxa Kwiatkowski, współwłaściciel winnicy. Jak dodał, jest to pierwsze polskie wino, stworzone przez kobietę - będącą enologiem w Winnicy Srebrna Góra - dla kobiet.
Wino jest do nabycia w czterech wariantach - białe i różowe z rocznika 2015 oraz czerwone z rocznika 2014 i 2015.
Przedstawiciele Lidla zapowiadają, że Polka nie jest jednorazową przygodą sieci handlowej z winami polskimi - zamierza ona rozszerzać współpracę z krakowską winnicą.
W Małopolsce cały czas przybywa nowych winnic
W pierwszym roczniku 2012 wyprodukowała 16 tysięcy butelek. Według przedstawiciela winnicy docelowo przy zachowaniu odpowiedniej jakości powinna ona dawać około 75 tysięcy butelek wina rocznie.
Krakowska winnica Srebrna Góra nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii krakowskich upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina. Najważniejszymi z uprawianych szczepów są białe: Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Gewrztraminer, SeyvalBlanc, Solaris, Hibernal oraz czerwone: Pinot Noir, Regent, Rondo, Cabernet Cortis, Zweiget i Acolon.
Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru i wytwarzane są w tankach ze stali nierdzewnej, niektóre dojrzewają potem w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog (specjalistka od win) - Agnieszka Rousseau.