Rosjanie zastąpili wołowinę indykiem
Z powodu kryzysu ekonomicznego w Rosji spada konsumpcja mięsa. Ale nie mięsa indyczego, które bije rekordy popularności.
W 2015 r. produkcja indyków w Rosji wzrosła w porównaniu z rokiem poprzednim o 34,9 proc., do 205 tys. ton - wynika z oficjalnych danych Ministerstwa Rolnictwa. Rosnący popyt na mięso indycze obserwują właściciele sieci handlowych. W sklepach Perekrestok w ubiegłym roku sprzedano go o 20 proc. więcej niż w 2014 r.
Analitycy wyjaśniają, że nowy trend ma związek z tym, iż Rosjanie - których do szukania oszczędności zmusza kryzys gospodarczy i spadek realnych płac - zastępują indykiem droższe mięsa: wołowinę i wieprzowinę.
W ujęciu ogólnym konsumpcja mięsa w Rosji spada. W 2015 r. była ona niższa o 3 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim.