Wołowiny i cielęciny będzie coraz więcej. Produkcja rośnie
W 2015 roku kraje Unii Europejskiej mają wyprodukować 7.657.000 ton wołowiny i cielęciny. To o 1,4 proc. więcej niż przed rokiem.
Większa wytwórczość to efekt zwiększonej liczby krów, która zostanie skierowana do uboju, aby ograniczyć przekroczenie kwot mlecznych w ostatnim sezonie ich obowiązywania oraz wzrostu pogłowia bydła ogółem - informuje FAMMU/FAPA. W 2016 r. produkcja tego gatunku mięsa zwiększy się prawdopodobnie o dalsze 0,6 proc. do 7 mln 718 tys. ton.
Złote czasy przed wołowiną
W 2014 r. eksport wołowiny z Unii poszedł w górę aż o 29 proc. (46 tys. ton), co wynikało z większego wywozu do Hongkongu, zachodnich Bałkanów oraz na Filipiny, które stały się nowym rynkiem zbytu.
Unijni eksporterzy zmuszeni bowiem zostali do szukania alternatywnych rynków zbytu po wprowadzeniu embarga przez Rosję. Eksperci z Brukseli prognozują, że wraz z utrzymaniem przez Moskwę handlowych restrykcji handlowych w 2015 r. Wspólnota może sprzedać do krajów trzecich 225 tys. ton tego gatunku mięsa, czyli o 8,5 proc. więcej niż w 2014 r. W przyszłym roku możliwy jest wzrost wysyłek o kolejne 3,5 proc. do 232 tys. ton.
Państwa UE sprowadziły z kolei w 2014 roku 307 tys. ton mięsa wołowego - o 1,2 proc. więcej niż rok wcześniej.