Warzywa gruntowe nie tak drogie, jak się spodziewano
Mimo oczekiwanego spadku produkcji przez GUS (o 8% rok do roku według szacunków z końca września) dynamika cen skupu warzyw gruntowych w kraju na początku sezonu 2019/20 jest relatywnie niska.
Sporo gatunków na przełomie października i listopada była tańsza w relacji rocznej - informują analitycy PKO Banku Polskiego. Według danych IERiGŻ-PIB (za MRiRW) w pierwszym tygodniu listopada marchew potaniała aż o 47%, cebula o 41%, a kapusta biała o 14%.
W październiku spadły ceny skupu podstawowych produktów rolnych
Eksperci podkreślają, że w przypadku tych warzyw GUS szacował spadek zbiorów odpowiednio o 8, 7 i 12% r/r. Stawki skupu pietruszki poleciały w dół o 58%.
Obniżki cen warzyw mogą wpływać istotnie na wyhamowanie detalicznych stawek żywności w najbliższych miesiącach. Warzywa były bowiem główną kategorią napędzającą inflację produktów żywnościowych w poprzednich miesiącach.
We wrześniu dynamika cen detalicznych warzyw w Polsce wyniosła 23,9% wobec 34,8% w sierpniu. W całej kategorii prawdopodobnie jednak nie będziemy obserwować spadków cen z uwagi na znacznie droższe ziemniaki.
Według IERiGŻ-PIB przeciętna stawka ich skupu w spółdzielniach na początku listopada była wyższa o 80% r/r. Dynamika cen w kolejnych miesiącach, mimo spadku zbiorów krajowych, będzie jednak prawdopodobnie niższa niż przed rokiem z uwagi na wzrost produkcji w pozostałych krajach UE.
Obserwowane tendencje cenowe dotyczące warzyw gruntowych wskazują, że dotychczasowe szacunki zbiorów w kraju mogą zostać skorygowane w górę w grudniowej publikacji GUS.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś