Jak informuje Komisja Europejska w 2014 roku kraje Wspólnoty sprowadziły 331,6 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To 0,9 proc. mniej niż przed rokiem.
Jak informuje Komisja Europejska w 2014 roku kraje Wspólnoty sprowadziły 331,6 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To 0,9 proc. mniej niż przed rokiem.
Najwięcej tego gatunku mięsa kupiono tradycyjnie w Brazylii (143,9 tys. ton), Urugwaju (48,6 tys. ton) oraz Argentynie (41,9 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie do Unii wyniósł aż 70,7 proc.
Z kolei kraje UE wyeksportowały 562,2 tys. ton towarów, czyli o 23,9 proc. więcej niż w 2013 r. Pomimo embarga o 34,5 proc. do 97,2 tys. ton zwiększył się handel wołowiną z Rosją (eksport rósł oczywiście do wprowadzenia restrykcji, czyli do 1 sierpnia 2014 r.). Najbardziej wzrosła sprzedaż do Hongkongu, Libanu, Bośni, Wybrzeża Kości Słoniowej i Angoli.
Unia pozostała eksporterem netto w handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-99,7 tys. ton) w handlu mięsem wołowym należy stwierdzić, iż Wspólnota była w 2014 r. importerem netto tego gatunku mięsa.