Spada eksport jaj i przetworów
W pierwszych jedenastu miesiącach 2016 roku unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych (w ekwiwalencie bez wylęgowych) do krajów trzecich spadł w skali roku o 9 proc. do ok. 228 tys. ton.
Eksperci Komisji Europejskiej podają, że wysyłki jaj spożywczych obniżyły się o 15 proc. do 98 tys. ton, a albuminy jaj o 6 proc. do 75 tys. ton. Wzrosła za to sprzedaż jaj bez skorupek i żółtek - o 3 proc. do 33 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.
Są problemy ze sprzedażą piskląt i jaj z powodu ptasiej grypy
Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami poleciało w dół rok do roku o 8,6 proc. do 213 tys. ton. Głównymi dostawcami towarów poza Wspólnotę były Holandia, Włochy, Francja i Hiszpania. Eksport z Polski wzrósł o 39 proc. do 7,8 tys. ton, a produkty trafiały przede wszystkim na Białoruś i do Szwajcarii. .
Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była Japonia, gdzie wysyłano głównie suszoną albuminę jaj. Na drugie miejsce wśród odbiorców spadła Szwajcaria, która importowała z kolei przede wszystkim jaja spożywcze. Więcej towarów sprowadziły z UE m.in. Zjednoczone Emiraty Arabskie, Izrael, Rosja, Oman, Turcja, Ukraina i Norwegia.
Od stycznia do listopada 2016 r. unijny import sektora jaj był o 15 proc. niższy niż przed rokiem i wyniósł 15,4 tys. ton (w ekwiwalencie bez wylęgowych). W strukturze towarowej wolumenu przywozu dominowały przetwory. Największymi dostawcami były Ukraina, USA i Argentyna.