Od stycznia do listopada 2014 roku kraje Wspólnoty sprowadziły 305,5 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 1,4 proc. mniej niż przed rokiem.
Od stycznia do listopada 2014 roku kraje Wspólnoty sprowadziły 305,5 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 1,4 proc. mniej niż przed rokiem.
Tak wynika z danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się FAMMU/FAPA. Najwięcej tego gatunku mięsa kupiono tradycyjnie w Brazylii (131,1 tys. ton), Urugwaju (45,3 tys. ton) oraz Argentynie (około 38 tys. ton). Udział tych krajów w imporcie do Wspólnoty wyniósł 70,2 proc.
W omawianym okresie sprowadzono ponadto 30,4 tys. ton wołowiny z Australii, 22,5 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 13,6 tys. ton z Nowej Zelandii.
Od stycznia do listopada państwa UE wyeksportowały 508,1 tys. ton mięsa oraz produktów, czyli o 22,9 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej. O 45,7 proc. w górę poszedł handel z Rosją. Więcej towarów trafiło też m.in. do Hongkongu, Chin, Kazachstanu, Szwajcarii i Turcji.
Unia pozostała eksporterem netto w handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (93,3 tys. ton) w handlu samym mięsem należy stwierdzić, że była importerem netto.