Jaja spożywcze coraz tańsze
Jaja spożywcze klasy L i M sprzedawano w kwietniu w krajach Europejskiej średnio po 111,3 euro za 100 kilogramów. Przez miesiąc stawki spadły o 8,6 proc.
Komisja Europejska informuje, że w skali roku notowania poleciały w dół o 10,3 proc. Jaja potaniały w kwietniu w 21 państwach członkowskich - najbardziej w Rumunii (22 proc.), Niemczech (20 proc.), Holandii (16 proc.), Hiszpanii (15 proc.) i Belgii (14 proc.).
W Polsce ceny spadły o 6,5 proc. i 100 kilogramów jaj kosztowało 124,7 euro. To o 12 proc. powyżej unijnej średniej.
W minionym miesiącu stawki poszły w górę tylko w 5 państwach Wspólnoty - przede wszystkim na Malcie (16 proc.). Najwięcej jaja kosztowały tradycyjnie w Szwecji (203 euro/100 kg), a najmniej w Rumunii i Hiszpanii (71-75 euro/100 kg).
Ceny jaj w UE zaczęły obniżać się pod koniec ubiegłego roku wraz ze wzrostem produkcji oraz spadkiem cen zbóż i pasz. Jedynie w marcu notowania nieznacznie wzrosły w związku ze wzmożonym popytem przedświątecznym.