Jaja podrożały na święta, ale już są coraz tańsze
W marcu 100 kilogramów jaj spożywczych klasy L i M kosztowało średnio w krajach UE 121,9 euro. Przez miesiąc stawki wzrosły o 1,1 proc., zaś w skali roku... spadły o 8 proc.
Jaja podrożały w minionym miesiącu w 17 państwach - przede wszystkim we Francji (9 proc.). Z kolei ceny spadły w 8 krajach - najbardziej w Rumunii (9 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
W Polsce stawki za jaja wzrosły o 7,3 proc. do 133,4 euro za 100 kilogramów i przewyższały średnią unijną o 9 proc. Przez rok ten produkt potaniał o 1 proc. Najwięcej jaja kosztowały tradycyjnie w Szwecji (205 euro/100 kg), a najmniej w Hiszpanii (88 euro/100 kg).
Ceny jaj w UE zaczęły obniżać się pod koniec ubiegłego roku wraz ze wzrostem produkcji oraz spadkiem cen zbóż i pasz. Na marcowy wzrost stawek wpływ miał wzmożony popyt w okresie przedświątecznym. Na początku kwietnia jaja na rynku unijnym zaczęły ponownie tanieć.