Eksport jaj i przetworów leci w dół
W pierwszych trzech kwartałach 2016 roku unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych (bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich obniżył się w skali roku o 4 proc. do ok. 184 tys. ton.
Wysyłki jaj spożywczych spadły o 4 proc. do 82 tys. ton, a jaj bez skorupek i żółtek wzrosły o 16 proc. do odpowiednio 11 tys. ton i 17 tys. ton. Wywóz albuminy jaj obniżył się natomiast o 9 proc. do 75 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.
Spożycie jaj w Polsce spada
Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami wzrosło jednak w skali roku o 9 proc. do 171 tys. ton ze względu na spadek importu. Głównymi dostawcami towarów poza Wspólnotę były Holandia, Włochy, Hiszpania, i Francja. Wysyłki z Polski poszły w górę o 43 proc. do 6,2 tys. ton.
Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była Japonia, gdzie sprzedawano przede wszystkim suszoną albuminę jaj. Na drugie miejsce wśród odbiorców spadła Szwajcaria, która importowała głównie jaja spożywcze.
Od stycznia do września unijny import był o 12 proc. niższy niż przed rokiem i wyniósł 12,6 tys. ton (bez jaj wylęgowych). W strukturze towarowej dominowały przetwory jajeczne. Największymi dostawcami produktów do Unii były Ukraina, Argentyna i Stany Zjednoczone.
Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych | Hodowla i chów gęsi | Sygnały brojlerów