Polska największym producentem buraków ćwikłowych w UE

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-12-2020,13:50 Aktualizacja: 01-12-2020,13:53
A A A

Krajowe zbiory buraków ćwikłowych wynoszą 281–375 tys. ton, co daje nam pierwsze miejsce w Unii Europejskiej. Udział Polski w ub.r. w produkcji UE wyniósł 35 proc. - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Burak ćwikłowy jest cenionym warzywem za swoje właściwości zdrowotne i lecznicze. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Dzięki dużej zawartości błonnika wpływa korzystnie na procesy trawienne.

składowanie buraka na pryzmie, przechowywanie buraka cukrowego, zgnilizny korzeniowe, mikroorganizmy

Zagrożone pryzmy buraków

Jedną ze zmian, które nastąpiły w systemie produkcji cukru z buraka cukrowego było przeniesienie obowiązku przechowywania korzeni z cukrowni na plantatora. Nie wnikając w szczegóły dotyczące prawidłowego formowania pryzm warto wskazać...

Zawarte w nim sole mineralne działają odkwaszająco. Z uwagi na trwałość przechowalniczą może być spożywany w stanie świeżym prawie przez cały rok.

- Burak ćwikłowy jest cennym surowcem wykorzystywanym powszechnie w przemyśle przetwórczym do produkcji suszu, mrożonek, różnego rodzaju konserw, ćwikły oraz soków pitnych i zagęszczonych, a ostatnio w coraz większym stopniu - do produkcji naturalnych barwników - wyjaśnia Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR.

Jak zaznaczył, mimo to eksport świeżych buraków ćwikłowych jest stosunkowo niewielki. W ostatnich 5 latach ich roczny wywóz kształtował się na poziomie 16-25 tys. ton, czyli średnio 7 proc. zbiorów w Polsce. Wartość sprzedaży wahała się od 7 mln do 14 mln euro.

W 2019 r. buraki ćwikłowe sprzedawano głównie na rynku unijny - 16 tys. ton, co stanowiło 88 proc. wielkości eksportu.

Nasze buraki kupowane były przede wszystkim przez Słowację (4,3 tys. ton, 24 proc. udziału), Czechy (3,6 tys. ton, 20 proc.) oraz Rumunię (2,3 tys. ton, 13 proc.). Znaczącym odbiorcą była także Ukraina (1,8 tys. ton, 10 proc.).
 

  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
Poleć
Udostępnij