Od 30 września mięso w sklepach z flagą kraju pochodzenia
Resort rolnictwa wskazał, że biorąc pod uwagę czas na dostosowanie się sprzedawców w sklepach do nowych przepisów, uwzględniono 90-dniowy okres przejściowy. Oznacza to, że rozporządzenie wejdzie w życie dopiero 30 września.
Z końcem września wejdą w życie przepisy, które nałożą obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego w sklepach na wagę grafiką z flagą państwa, z którego pochodzi - poinformował resort rolnictwa.
Koronawirus mocno uderzył w producentów wołowiny
Ministerstwo wyjaśniło, że celem nowelizacji rozporządzenia było wprowadzenie na etapie sprzedaży detalicznej wymogu umieszczania - oprócz informacji słownej o państwie pochodzenia mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego - również informacji pod postacią grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia.
Obowiązek umieszczania grafiki z flagą państwa, z którego pochodzi mięso, uzupełni informację, która zgodnie z obowiązującym prawem musi być udostępniana konsumentom w obiektach handlowych na wywieszce umieszczonej w widocznym miejscu, towarzyszącej bezpośrednio prezentacji mięsa.
Resort wskazał, że biorąc pod uwagę czas na dostosowanie się sprzedawców do nowych przepisów, uwzględniono 90-dniowy okres przejściowy. Oznacza to, że rozporządzenie wejdzie w życie 30 września.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych|Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Ceny prosiąt w Polsce wciąż są bardzo wysokie
-
Polskie mleczarstwo musi być krok przed ukraińskim
-
VEZG 29 maja. Rekordowa stabilizacja
-
ASF. Czy Polska otrzyma większy budżet na zwalczanie choroby?
-
Dobrostan zwierząt to korzyści także dla ludzi i środowiska
-
Krajowa cena skupu żywca wieprzowego wzrosła
-
Odnotowano wzrost cen w skupie bydła
-
Sytuacja na rynku mleka jest trudna, ale jeszcze nie dramatyczna
-
W skupie żywca drobiowego przeważały spadki cen
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 3/2024
-Dobra siara to podstawa
-Stres cieplny - rozród, żywienie, cielęta
-Kwasica żwacza w świetle najnowszych doniesień
-Metody diagnozowania ciąży
-
13-05-2024,10:15
Jak zadbać o zdrowie żwacza?
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?