Żywiec wieprzowy najtańszy od czterech lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas (em) | redakcja@agropolska.pl
01-04-2018,17:30 Aktualizacja: 01-04-2018,17:49
A A A

Na początku marca ceny wieprzowiny w Chinach osiągnęły najniższy poziom od czterech lat. Stawka w głównych regionach chowu wyniosła nieco ponad 11 juanów/kg (1,74 dolarów), czyli o 20 proc. mniej niż na początku stycznia.

Spadki cen związane były z szybką ekspansją dużych gospodarstw utrzymujących trzodę w Państwie Środka. W związku z tym wzrost podaży prawdopodobnie wyprzedza spowolnienie wzrostu popytu - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

trzoda chlewna, import wieprzowiny, Chiny, cena tuczników

Import wieprzowiny do Chin wzrośnie. Walka o ten rynek nabiera rozpędu

Światowy wzrost produkcji wieprzowiny przyczyni się do zwiększenia konkurencji o rynki zbytu. Wśród nich główną rolę odegra rynek chiński, który po 20 proc. spadku popytu na mięso wieprzowe w 2017 r. zwiększy go o około 6 proc....

Obniżki stawek są również konsekwencją uwolnienia części rezerw wieprzowiny z magazynów rządowych.

Sytuacja ta może również wpłynąć na mniejszy import produktów wieprzowych.

Eksperci podkreślają, że podczas gdy liczba dużych gospodarstw w Chinach zwiększa się, to w 2017 r. ze względu na wymagania środowiskowe sporo małych utrzymujących trzodę zostało zamkniętych.

Zdaniem znawców rynku ceny w dalszej części roku powinny wzrosnąć, ale w 2019 r. zostaną poddane ponownej presji, gdyż coraz więcej nowych gospodarstw rozpoczyna produkcję.
 

Poleć
Udostępnij