Rolnictwo ekologiczne potrzebuje wsparcia

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
11-01-2022,13:05 Aktualizacja: 11-01-2022,13:13
A A A

By sprostać unijnemu celowi, zgodnie z którym 25 proc. gruntów rolnych do 2030 r. ma być uprawiana ekologiczne, potrzebne są wielokierunkowe działania państwa pomocy w rozwoju eko-produkcji w kraju - uważają eksperci gospodarstwa ekologicznego - Farmy Świętokrzyskiej.

Według danych GUS w 2020 roku ekologiczne metody produkcji w Polsce stosowało 18,6 tys. gospodarstw. To o 0,3 proc. mniej niż rok wcześniej, ale nieznacznie wzrósł areał upraw ekologicznych. W 2019 roku wynosił ponad 507 tys. ha, a w 2020 - 509 tys. ha.

rolnictwo ekologiczne, uprawy ekologiczne, GIJHAR-S, zboża, rośliny na pasze

Pół miliona ekologicznych hektarów. Ale było więcej

W 2019 roku w Polsce było 20 144 producentów ekologicznych, a w 2020 r. 20 274. Przed 2 laty ich liczba w skali roku spadła o 2 proc., zaś przed rokiem wzrosła 0,7 proc. To dane zawarte w przygotowanym przez Główny Inspektorat Jakości...

W 2020 r. w Polsce 3,5 proc. gruntów rolnych było uprawianych ekologicznie. Tymczasem Komisja Europejska wyznaczyła cel, zgodnie z którym do 2030 roku ma stanowić 25 proc.

Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej ocenia, że ogłoszona w maju 2020 roku przez Komisję Europejską strategia "od pola do stołu", rozbudowana w tym roku o plan działania na rzecz rolnictwa ekologicznego, stawia ambitne cele całej branży produkcji rolnej.

- To pokazuje, w jaką stronę powinny iść wysiłki administracji odpowiedzialnej za wsparcie rolnictwa. Zwiększenie nacisku na produkcję ekologiczną przełoży się na zwiększenie podaży i zaspokojenie coraz większych potrzeb konsumentów. Niezbędna jest jednak edukacja konsumenta i zachęty dla branży - podkreśla szef Farmy.

Mimo zwiększenia powierzchni upraw ekologicznych w Polsce w 2020 r. o ponad 2 tys. ha, co oznacza wzrost o 0,3 proc. rok do roku, nadal znajdujemy się pod tym względem na jednej z końcowych pozycji w UE. Według Eurostatu wyprzedzamy jedynie Rumunię, Bułgarię, Irlandię i Maltę.

konferencja klimatyczna COP26 w Glasgow, zmiany klimatu, rolnictwo ekologiczne

Dostaną miliardy, by rolnictwo było bardziej ekologiczne

45 krajów zobowiązało się na konferencji klimatycznej COP26 do przekazania 4 mld dolarów na pomoc krajom rozwijającym się, by ich rolnictwo stało się bardziej ekologiczne i odporne na zmiany klimatu, a gospodarka gruntami bardziej...

Od 8 lat spada liczba gospodarstw ekologicznych - ubyło ich ok. 30 proc. (z 26,6 tys. do 18,6 tys. w 2020 r.). W 2020 r. ich liczba zmniejszyła się o 0,3 proc. - z 18 637 w 2019 roku do 18 575 w 2020 roku, jednocześnie nieznacznie wzrosła ich średnia powierzchnia. Przeciętny eko-areał w Polsce - jak podał GUS - wyniósł w 2020 roku 27,4 ha, czyli o 0,2 ha więcej niż w 2019 r. i o 8 proc. więcej niż w 2013 roku.

Gospodarstwa ekologiczne w Polsce znajdują się głównie w województwach: warmińsko-mazurskim (17,4 proc.), podlaskim (15,6 proc.), mazowieckim (11,7 proc.) i zachodniopomorskim (11,6 proc.). Biorąc pod uwagę powierzchnię areału przeznaczonego pod uprawy ekologiczne wobec całej powierzchni gospodarstw, użytki ekologiczne zajmowały 11,5 proc. powierzchni rolnej w zachodniopomorskim i 10,7 proc. w warmińsko-mazurskim. Najmniejszą powierzchnię eko-areału skupiały województwa opolskie (0,6 proc.) oraz kujawsko-pomorskie (0,7 proc.).

- Już od kilku lat utrzymuje się trend profesjonalizacji gospodarstw prowadzących uprawy ekologiczne. (...) Zwiększające się zapotrzebowanie konsumentów to ogromna szansa dla rolników, którzy w odpowiedzi na potrzeby rynku dostarczają konsumentom coraz bardziej zróżnicowane certyfikowane produkty. (...) Chcemy jeść i żyć zdrowo, co powinno być zachętą dla polskiego rolnictwa do stałej modernizacji w kierunku zrównoważonej produkcji - podsumował Gębka.
 

Poleć
Udostępnij