Czas Dobrego Sera w Sandomierzu. V edycja festiwalu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (bea) | redakcja@agropolska.pl
06-06-2015,17:15 Aktualizacja: 06-06-2015,16:53
A A A

350 rodzajów sera z kraju i zagranicy będzie można spróbować podczas Piątego festiwalu „Czas dobrego sera” w Sandomierzu. Motywem przewodnim tegorocznej edycji będą produkty mleczarskie z Włoch.

„W Polsce mamy świetne mleko, ale wciąż słaby urodzaj serów. Wciąż kanon białe i żółte obowiązuje, twaróg jest wyśmienity, ale jeśli chodzi o sery długodojrzewające, sery żółte, to tutaj pominąwszy kilka wyjątków, wciąż jest ogromna pustka” – powiedział PAP pomysłodawca wydarzenia Jacek Szklarek.

W podtytule festiwalu organizatorzy zamieścili hasło „festiwal nieskończonych form mleka”. „Faktycznie, gdy chodzi o to, co można z mleka otrzymać, począwszy od właśnie samego mleka, poprzez ser, kefiry, jogurty, na lodach i różnego rodzaju słodyczach i deserach, mamy ogromne pole możliwości” – powiedział.

Znawca sera: w Polsce mamy setki małych serowni

Krytyk kulinarny "Gieno" Mientkiewicz od lat jeździ po całej Polsce i wyszukuje nowe gatunki sera. Ostatnio zachwycił go ser, który znalazł... we własnej lodówce. Włożył go tam rok temu, a wtedy miał już półtora roku....

Odwiedzający w najbliższy weekend Sandomierz, będą mogli spróbować prawie 350 rodzajów sera. Jak informują organizatorzy festiwalu, m.in. z Polski, Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Szwajcarii Belgii oraz Holandii. W „menu” znalazły się takie produkty jak Parmigiano Reggiano z okolic Parmy, Grana Padano czy Pecorino Romano z Rzymu, Monte Veronese z Veneto, Fiore Sardo z Sardynii, Pecorino Toscano, a także mało znane sery piwne przygotowane przez polskich serowarów.

„Zależy nam na tym, aby ludzie na ten festiwal specjalnie przyjeżdżali. To nie jest tylko targ, ale także spotkania, czy kolacja z najlepszymi szefami kuchni. Chodzi nam o to, by ludzie poświęcili trochę więcej czasu promowanej przez nas tematyce” – zaznaczył Szklarek. Głównym punktem imprezy będzie Rynek na sandomierskiej Starówce, tuż obok renesansowego ratusza.

Polskie produkty mleczarskie podbijają kolejne rynki.

Branża mleczarska pozyskuje nowe rynki. I wspiera konsumpcję w kraju

Organizacje branżowe oraz ministerstwa promują polskie wyroby na afrykańskich i dalekowschodnich rynkach. Eksperci podkreślają, że równie istotne jest wspieranie krajowej konsumpcji. - Wszyscy przetwórcy, którzy mieli zawarte...

Obok serów zaprezentowane zostaną także wina, m.in. z sandomierskich winnic, a także z Węgier, Gruzji oraz Włoch.

Festiwal zakończy ogłoszenie wyników na najlepszy polski ser. Przewodniczącym jury będzie autorytet w tej dziedzinie i miłośnik sera Włoch Pierro Sardo.

„Czas Dobrego Sera – V Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka” odbędzie się w sobotę i niedzielę w Sandomierzu. Według organizatorów, na stałe wpisał się w kalendarz najważniejszych wydarzeń „Królewskiego Miasta”.

Organizatorem festiwalu jest polski oddział „Slow Food” - międzynarodowej organizacji typu non-profit, której celem jest "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i zagrożonej zniknięciem w wyniku ekspansji fast foodów.

Poleć
Udostępnij