Produkcja ekologiczna pod jeszcze większą kontrolą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
16-04-2018,15:05 Aktualizacja: 16-04-2018,15:26
A A A

Parlament Europejski 17 kwietnia będzie debatować nad nowymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego. Posłowie chcą m.in. wzmocnienia kontroli, a także łatwiejszych procedur certyfikacji dla drobnych rolników.

Unijny rynek produktów ekologicznych wzrósł w latach 2012-2016 o prawie 48 proc., a konsumenci tylko w 2016 roku wydali na taką żywność ponad 30 mld euro. Co roku pod uprawy ekologiczne przeznacza się o około 400 tys. ha powierzchni więcej - informuje portal teraz-srodowisko.pl

Biała Podlaska, modernizacja targowiska w Białej Podlaskiej, żywność ekologiczna, sprzedaż bezpośrednia

Rolnicy będą mogli bez ograniczeń sprzedawać ekologiczną żywność

W Białej Podlaskiej rozpoczęła się modernizacja targowiska miejskiego zlokalizowanego przy alei Tysiąclecia. Dzięki wartej ponad 2 miliony złotych inwestycji, rolnicy z powiatu bialskiego handlujący ekologiczną żywność, będą mieli do tego lepsze...

W 2016 roku ich areał w Unii wyniósł prawie 12 mln ha, czyli 6,7 proc. powierzchni gruntów rolnych. Największy odsetek upraw ekologicznych mają: Austria (21,3 proc.), Szwecja (18,3 proc.), Estonia (18 proc.), Czechy (14 proc.) i Łotwa (13,4 proc.). W Polsce stanowiły tymczasem jedynie 3,7 proc.

Parlament Europejski donosi, że konieczna jest nowelizacja rozporządzenia w sprawie produkcji ekologicznej i etykietowania takich wyrobów. Najważniejsze zmiany dotyczą:

  • bardziej rygorystycznych kontroli - wszyscy operatorzy w łańcuchu dostaw żywności są kontrolowani na miejscu, co najmniej raz w roku (producenci, u których kontrole nie wykazały nieprawidłowości przez trzy kolejne lata, będą mogli być kontrolowani raz na dwa lata)
  • bardziej uczciwej konkurencji - producenci w krajach trzecich, którzy chcą sprzedawać swoje produkty w UE, muszą przestrzegać tych samych zasad (wcześniej musieli spełniać tylko podobne standardy)

    Krajowa Izba Gospodarcza, Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego, Andrzej Arendarski, Jerzy Szymona, żywność ekologiczna

    Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego już działa i promuje naszą żywność

    Przy Krajowej Izbie Gospodarczej (KIG) powstała Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego. Jest odpowiedzią na liczne sygnały wskazujące na potrzebę powołania takiej instytucji, która zajmowałaby się kompleksowo rozwojem polskiego rolnictwa...
  • zanieczyszczenia pestycydami - rolnicy będą musieli podjąć środki ostrożności, aby uniknąć "przypadkowego" skażenia niedozwolonymi pestycydami lub nawozami; produkt traci swój status organiczny, jeśli zanieczyszczenie jest wynikiem oszustwa lub zaniedbania
  • lepszego zaopatrzenia w ekologiczne nasiona i zwierzęta - w każdym państwie UE powstanie komputerowa baza danych na temat dostępności ekologicznych nasion i zwierząt
  • gospodarstw mieszanych - rolnicy będą mogli wytwarzać produkty zarówno metodami tradycyjnymi, jak i ekologicznymi, ale muszą wyraźnie rozdzielić te działalności
  • procedur certyfikacji - dla drobnych rolników będą łatwiejsze
  • rozszerzenia zakresu przepisów, tak aby obejmowały nowe produkty, takie jak sól, korek czy olejki eteryczne

Po formalnym przyjęciu przez PE i państwa członkowskie, nowe rozporządzenie wejdzie w życie 1 stycznia 2021 r.
 

źródło: teraz-srodowisko.pl

Poleć
Udostępnij