Żywność najtańsza od czterech lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (bea) | redakcja@agropolska.pl
18-02-2015,9:00 Aktualizacja: 18-02-2015,9:12
A A A

Jak podała Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, w styczniu 2015 roku indeks cen żywności FAO stracił 2%, spadając do 137 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 10%. Obecnie żywność jest najtańsza od 4 lat.

Indeks zbóż spadł o 4% na skutek silnie taniejącej pszenicy. Słaby popyt importowy doprowadził do przecen oleju sojowego i palmowego, a to spowodowało spadek indeksu olejów o 3%. Kurs wymiany dolara i euro oraz wysoka podaż wieprzowiny na eksport, wpłynęły na spadek indeksu mięsa o 2%.

Ceny produktów mleczarskich nie zmieniły się. Spadki cen serów i odtłuszczonego mleka w proszku zrównoważyły wzrosty masła, przy stabilnym poziomie pełnotłustego mleka.

Z kolei indeks cukru FAO był stabilny, wynosząc 163 punkty. Mniejszą podaż z Brazylii równoważy większa dostępność cukru w Azji i Europie oraz niższy popyt importowy spowodowany wysokimi zapasami. W ujęciu rocznym cukier był tańszy o 2%.

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY

do 12.06.2024 - termin rejestracji udziału w bezpłatnym szkoleniu on-line: "Ekonomiczne uwarunkowania nawożenia w rolnictwie"

17.06.2024 - termin egzaminu dla osób ubiegających się o wpis do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego

do 30.06.2024 - termin udzielania przez ARiMR kredytów płynnościowych dla producentów rolnych oraz kredytów skupowych

do 1.07.2024 - termin składania wniosków o przyznanie pomocy finansowej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Termin wprowadzania zmian we wnioskach został wydłużony do 16 lipca.

do 30.09.2024 - składanie wniosków o dotację dla Kół Gospodyń Wiejskich